Mugla

0
82

Karya yöresinin en eski kentlerinden biri olan Muğla yaklaşık 5 bin yıllık tarihe sahip, ilk olarak Karya uygarlığına ev sahipliği yapan verimli topraklar daha sonra İyon ve Dor uygarlıklarını barındırmış. Roma ve Bizans egemenliklerinden sonra Türkler’in Anadolu’ya girmesiyle Türk kültürüyle tanışan Muğla’da Menteşe Beyliği kurulmuş. Osmanlı İmparatorluğu’nun Anadolu’ya hakim olduğu dönemin ardından Cumhuriyet dönemi gelmiş.

EGE VE AKDENİZ

Ege ve Akdeniz bölgelerinde tarihi ve kültürel merkezlere sahip olan Muğla; “Kentsel Koruma Bölgesi”, “Doğal Koruma Bölgesi” ve “Arkeolojik Koruma Bölgesi” olarak değerlerini yaşatmaya ve gelecek nesillere ulaştırmaya çalışıyor. Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ili olan; Bodrum, Marmaris, Gö cek ve Fethiye gibi önemli turistik beldeleri bulunan Muğla, kültürel ve tarihi değerlerinin yanında muhteşem doğası ile de ön plana çıkmakta. Yaklaşık 1200 kilometrelik kıyı şeridine, Bodrum ve Da laman’da iki uluslararası havaalanına sahip olan Muğla’da, yüzden fazla ören yeri bulunuyor. Muğla’nın önemli ilçeleri; Muğla (merkez), Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Ula, Yatağan.

Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ili olan Muğla; Bodrum, Marmaris, Göcek ve Fethiye gibi EVLER VE BACALAR

Kentsel SİT alanı ilan edilen Muğla’nın Saburhane mahallesi, dar sokaklarında tarihi evleriyle ziyaretçileri karşılıyor. Muğla’da koruma altına alınan yapıların başında “Muğla Evleri” bulunuyor. Ahşap işçiliği, cumbaları, yüksek avlu duvarları ve bacaları ile ünlü bu taş veya bağdadi evler, ziyaretçileri kendilerine hayran bırakmakta. Muğla Evleri; “Türk Evi” ve “Rum Evi” olarak iki türden oluşuyor. Özellikle işçilikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken evlerin en belirgin özelliklerinin başında, kendisine özgü bacaları bulunuyor.

TÜRK EVİ

Zemin katları ve üst katlarının dış duvarları taş, içleri ahşapbağdadi sistemde inşa edilen, avluya dönük Türk Evi, adından anlaşılacağı gibi Türk aileler tarafından kullanılırmış. Bu evlerin tasarımında “mahremiyet” kaygısı ön plana çıkmış, bunun sonucunda evler avluya dönük şekilde planlanmış. Sokağa dönük pencerelerin sayısının oldukça az olduğu ve çoğunlukla avluya bakan pencerelerin kullanıldığı dikkati çekmekte. Özenle işlenmiş ahşap kapılar ve tavanlara sahip olan evlerde tuvalet ve mutfak gibi müştemilatların bulunduğu avluya ahşap kuzulu kapılardan giriliyor. Geniş iki kanadı olan, avlu duvarının yüksekliği ile orantılı kapıların ahşap çatısı bulunuyor.

Türk Evi tipi evlerin en belirgin özelliği, günümüzde halen kullanılan, kırmızı oluklu kiremitle yapılan “Muğla Bacası”. Bacalar dört yöne açık, rüzgarlardan etkilenmeyecek şekilde tasarlanmış. Kullanım suyu için yapılan temiz su havuzlan, yamaçtan aşağı doğru bütün evlere zincirleme bağlı olarak düzenlenmiş. Bu şekilde yağmur sularıyla dolan temiz su havuzlarının, en yüksektekinden aşağı doğru ilerleyerek, temiz kalmaları sağlanırmış.

RUM EVİ

Kesme taşlar kullanılarak inşa edilen “Rum Evi”, Türk evlerinin tersine, sokak tarafına daha açık olarak tasarlanmış. Sahipleri genellikle ticaret ve zanaat erbabı olan “Rum Evi” stilindeki bu evler, sahiplerinin ekonomik düzeylerini temsil edermiş. Bu yüzden görkemli olan evler, günümüzde “antre” olarak tabir edilen küçük holün etrafına dizilmiş odalara ve sokağa bakan pencerelere sahip. Üst katlara taş merdivenlerle çıkılan yapıların Türk evlerinden en büyük farklarından bir tanesi, tuvalet, banyo ve mutfak gibi bölümlerinin evin içinde bulunması.

KORUMA AMACI

Muğla Belediyesi öncülüğünde başlatılan koruma çalışmalarının amacı; bölgenin bir bütün olarak, yaşanır biçimde gelecek kuşaklara aktarılması ve bu çalışmalar sırasında bölgenin turistik faaliyetlere açılarak ekonomik katkı sağlanması olarak belirlenmiş. “Yaşayan Muğla” adında gelişen çalışmalarda kullanılan malzeme, mimari unsurlar ve yaşam alanları bir bütün olarak kabul edilmekte.

MUĞLA MÜZESİ

Antik kalıntılar ve heykellerle dolu bahçesinden girilen Muğla Müzesi, eski cezaevi binasına kurulmuş. Kapalı alanında sergilenen eserlerin büyük kısmı, Stratonikeia antik kentinde yapılan kazılarda bulunmuş. Müze içinde fosillerin sergilendiği Turolian Parkı Doğa Tarihi Bölümü, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte.

MUĞLA PAZARI

Her Perşembe yapılan Muğla Pazarı’na özel turlar düzenleniyor. Pazarda sergilenen yöreye özgü dokumalar, iğne oya işler, danteller ve halılar meraklılarına sunuluyor. Ayrıca taze, çok çeşitli, ucuz sebze ve meyve satılan Muğla Pazarı, rengarenk görüntüleriyle gezenleri büyülüyor.

TURİZM CENNETİ

Marmaris, Fethiye, Gökova, Bodrum, Datça, Köyceğiz gibi ülkemizin en önemli turistik yerlerini içine alan Muğla ili, tarih ve doğal güzellik açısından çok zengin. Bodrum’da bulunan Halikarnassus kentinin kalıntıları, Datça’daki Afrodit Tapınağı, Fethiye’deki Ölüdeniz, Xanthos, Patara antik kentleri, çam ormanlarıyla kumun buluştuğu Marmaris ve Köyceğiz’deki Dalyan Deltası; saymakla bitirilmeyecek doğal ve tarihi güzellikten sadece birkaçı.

Read More about Kıyam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz