Marmaris’te faaliyet gösteren Alternatif Turizm’in sahibi Vedat Vural ise Dalaman Çayı’ndan kötü haberler veriyor. Marmaris, Fethiye, Bodrum gibi önemli turizm merkezlerine yakın rafting yapılabilecek tek nehrin Dalaman Çayı olduğunu, ancak bu nehir üzerinde yapımı süren Akköprü Barajı ile buradaki 3 rafting etabından 2’sinin sular altında kalacağını söylüyor. Türkiye’de rafting sporunu ilk icra edenlerden olan ve bir spor olarak gelişimine katkıları bulunan Vural, “Bu baraj inşaatı nasıl bir fizibilite raporu ile başlatılmış olmalı ki, Türkiye’ye her yıl 18 milyar dolar döviz getiren turizm sektörünün en önemli bölgelerinden birinde o sektörün temel kozlarından birini elinden alabiliyor?” diye soruyor.
Gerçekten de Köyceğiz İlçesi’nin 24 km doğusunda 1996 yılında inşaatı başlatılan ve halen dolgusunun yarısının tamamlanabildiği Akköprü Barajı’nın yol açtığı çevre felaketleri, çevrecilerin ve ilgili meslek kuruluşlarının gündeminde. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 2004 yılında düzenlediği bir forum da oda adına konuşan Dr. Eşref Atabey, barajın inşaatında çekirdekli kaya dolgusu tercih edildiğini, bölgede milyonlarca yıl içinde oluşan çok verimli tarım arazilerinin topraklarının kil dolgusu olarak kullanıldığını aktarıyor. Ekonomik yıllık yaklaşık 32 milyon dolar olan ve bu yılki Türkiye elektrik enerjisi talebinin binde 2’sine denk gelen 343 kwh elektrik üretecek bir baraj sadece bölgenin tek rafting merkezine değil aynı zamanda, esas hedeflerinden biri olan tarıma bile zarar veriyorsa, bu barajın yapılma nedenlerinin bir kez daha sorgulanması gerektiği ortaya çıkıyor. Kaldı ki, bugün 20 bin yabancı raftingcinin geldiği Dalaman Çayı doğru bir doğa sporları merkezi projesi ile 150 bin yabancı raftingciyi çekmeye başlasa ki Dalaman Çayı için mütevazı bir rakamdır ve yıllık getirisi 50 milyon doları rahatlıkla aşacaktır private tours bulgaria.
Yusufeli sular altına
Dünyanın en iyi rafting parkurlarından biri kabul edilen ve her yıl yaklaşık 12 bin raftingcinin gelerek heyecan aradığı Çoruh Nehri’nde de baraj inşaatlarının neticesinde rafting. yapmak imkânsız hale gelecek. Rafting sporunun Türkiye’deki önemli merkezlerinden biri haline gelmiş olan Yusufeli ilçesi de sular altına gömülecek. 410 kilometresi Türkiye’de olmak üzere 431 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri Türkiye’nin ve dünyanın en hızlı akan 10. nehri. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Çoruh üzerinde 10 ve yan kolları üzerinde de 17 Baraj ve Nehir tipi H.E.S. Tesislerinin inşaatını planlamış durumda. Bu projelerden Muratlı Barajı ve H.E.S. Tesisleri inşaatı tamamlanarak hizmete girmiş durumda Rafting.
Borçka ve Deriner Barajları’nın inşaatlarına devam ediliyor. En önemli rafting merkezlerimizden birisi durumundaki Yusufeli İlçesi’ni sular altında bırakacak olan Yusufeli Barajı’nın yapımı hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı geçen yıl (2005) Danıştay tarafından iptal edilmişti. Ancak, bu yıl temyizden onay çıkınca baraj inşaatının önünde engel kalmadı. Bayram ve Bağlık Barajları’nın inşaatları da planlama aşamasında. Doğa Derneği’nin anlatımına göre, Çoruh Nehri üzerine yapılacak olan baraj, toplam 133 canlı türü için uluslararası öneme sahip olan Çoruh Vadisi’nin 5535 hektarlık bir alanını su altında bırakacak.
Çoruh Vadisi’nin içinde bulunan diğer bir proje olan Güllübağ Projesi, vadinin yaklaşık 2200 hektarlık alanını su altında bırakırken, nesli tehlike altında olan iki endemik bitkinin de (Campanula Choruhensis ve Erysimum Leptocarpum) yok olmasına neden olacak. Diğer yandan, Hükümet bu havzada yapımı planlanan 27 tesisten yılda 10,3 milyar kwh yıllık enerji üretimi gerçekleştirileceğini, bu rakamın Türkiye’de üretilen toplam enerjinin yüzde 7’si, hidroelektrik enerjinin ise yüzde 22’sine denk olduğunu; ayrıca Çoruh Nehri’nin, yılda 5,8 milyon metreküp rusubat taşıdığı için, bu havzanın Türkiye’de en fazla erozyona maruz kalan havzalarından biri olduğunu ileri sürerek projeyi savunuyor.